Што е „specialty“ кафе?

Кафе одгледано на мали фарми во посебни микроклиматски услови. Напрaвено само од беспрекорни зрна кафе, минимум 87/92 поени, без оштетувања, презреаност и неправилности.(*според светската организација за артисан/specialty кафе)
Кафе со силни мирисни ноти, арома, киселост, препознатлива основа но и силен траен вкус кој долго се задржува.

Пократкотраен процес на печење, со цел зачувување на природните ароми и киселост на кафето.

Навидум ништо посебно, но пиете секогаш свежо кафе, произведено и печено во мали количини, фер и транспарентни услови и поддржувате мал бизнис и големи ентузијаст.

Зошто #specialtycoffee 🫘 ?

💯 Квалитет и вкус

Се добива од внимателно одбрани, висококвалитетни зрна, одгледувани во одредени региони, што резултира со супериорен вкус и арома. Капсулите и комерцијалните кафиња често користат кафе од понизок степен.

🍃 Свежина

Специјалитетното кафе се пече во мали количини, поблиску до датумот на конзумација, зачувувајќи ја неговата свежина и вкус. Капсулите може да се чуваат подолг период, што доведува до деградација на вкусот.

♻️ Одржливост

Многу капсули за кафе се за еднократна употреба и придонесуваат за еколошки отпад, додека специјалното кафе може да се купи во поеколошки пакувањa, a и самиот начин на одлгедување се темели на одржливост.

⚗️ Приспособување

Артисан кафето ви овозможува да го изберете претпочитаниот начин на подготовка и да гo прилагодите според вашата желба. Големината на мелењето, времето на подготовка, за поперсонализирано искуство. Капсулите нудат ограничени начини на употреба.

👩🏼‍🌾 Етички извори

„Спешлти„ кафето често доаѓа од зрна добиени од одржливи извори, што обезбедува правична плата за земјоделците и поддржува одговорни земјоделски практики. Капсулите не секогаш даваат приоритет на етичките извори.

🎨 Разновидност

 Специјалитетното кафе нуди широк спектар на профили на вкус и потекло, дозволувајќи им на љубителите на кафе да истражуваат различни вкусови, додека капсулите обично имаат поограничен избор.

Каде може да најдете Five Fingers кафе?

  • Куманово / Свемир – Октомвриска Револуција 41

  • СкопјеДрип – Елисие Поповски Марко 10

  • ОхридThe Cups – Туристичка 67

  • Охрид / Ќоше –  Никола Карев 2